Dlaczego biznesy zawodzą?

Wiele firm wpada w kłopoty. Firmy księgowe z Wielkiej Czwórki już dawno zrealizowały rynek usług doradczych. Zajęły się doradztwem w zakresie zarządzania.

Wielu księgowych z sąsiedztwa ma małe firmy jako klientów. Mogą to być firmy z Main Street, agencje ubezpieczeniowe, prawnicy i małe firmy produkcyjne. Często wpadają oni w kłopoty finansowe. Czy księgowi mogą pomóc? Jak?

Dziewiętnaście problemów, które mogą spowodować ich upadek

Wiele z tych problemów będzie brzmiało bardzo znajomo. Jako ich księgowy, znasz ich biznes lepiej niż ktokolwiek inny, być może z wyjątkiem ich bankiera. Jako powiernik, możesz udzielać obiektywnych rad. Twój poziom zaangażowania w rozwiązanie determinuje sposób naliczania opłat za Twój czas.

Problemy z przepływami pieniężnymi:

1. Dłużnik/wierzyciel Skurczybyk przepływu środków pieniężnych

Biznes jest powolny. Ludzie, którym jesteś winien, chcą być natychmiast opłacani. Ludzie, którzy są ci winni, naciągają się z płatnościami lub nie płacą.

Rozwiązanie: Naciskaj ludzi, żeby zapłacili. Karty kredytowe pobierają opłaty za zwłokę. Twoi wierzyciele mają wysokie oprocentowanie kar, jeśli nie płacisz na czas. Czy powinni oni sprowadzić firmę windykacyjną dla starych należności?

2. Płacenie za usługi, które nie przynoszą rezultatów

Ktoś powiedział im, że sprzedawany przez nich pakiet marketingowy zapewni stały przepływ perspektyw. Nie zrobił tego. Oni nadal płacą.

Rozwiązanie: Usiądź z nimi. Dokonać przeglądu tych zobowiązań dotyczących usług. Czy dali jej uczciwą szansę? Czy oni, właściciel firmy, spełniają swoją rolę w działalności? Jeśli to nie działa, rzuć to.

3. Wzrost wydatków Spotkanie Ściśnięte dochody

Twój klient produkuje odzież. Kiedy gospodarka zwalnia lub konkurencja staje się zacięta, firmy kupujące swetry i koszulki chcą tego samego produktu, ale w niższej cenie. W międzyczasie, rachunki przychodzą regularnie.

Rozwiązanie: Twój klient powinien szukać więcej klientów. Po stronie wydatków, Ty i oni możecie przejrzeć wydatki pozycja po pozycji, rozejrzeć się za alternatywnymi dostawcami i negocjować lepsze warunki. Oni też nie chcą stracić klienta.

Problemy finansowe:

4. Skumulowany dług przedsiębiorstwa

Biznes był powolny. Twój klient, właściciel firmy, nie ograniczył swoich wydatków. Zadłużenie z tytułu służbowych kart kredytowych wzrosło. Nie spłacają swojej bankowej linii kredytowej.

Rozwiązanie: Ty i oni musicie spojrzeć na cięcia wydatków. Czy mogą podejść do swojego banku i zaciągnąć pożyczkę, wykorzystując gotówkę na spłatę wysokooprocentowanego zadłużenia na karcie kredytowej? Oszczędności z tytułu odsetek pójdą na spłatę kwoty kredytu.

5. Nie wydadzą pieniędzy na wzrost

Nie wierzą, że trzeba wydawać pieniądze, żeby zarobić pieniądze. Nie wydadzą na marketing ani na technologię.

Rozwiązanie: Jako niezależna strona musisz pokazać, jak inwestycja w technologię obniży koszty personelu lub przyspieszy zbieranie rachunków. Mogą chcieć zobaczyć gwarantowaną wypłatę. Musisz pokazać, że ich biznes jest w tarapatach. Problemy nie rozwiązują się same.

6. Brak biznes planu

Twój klient od dłuższego czasu jest właścicielem firmy storefrontowej, która uważa, że plany biznesowe są dla startupów. Podejrzewasz, że ich plan to "I’ll muddle along."

Rozwiązanie: Usiądź i stwórz z nimi plan. Ich bank będzie chciał kiedyś zobaczyć biznesplan. Działają w ciągle zmieniającym się środowisku, na które wpływ ma konkurencja i technologia. Biznes może być powolny na swojej drodze do stania się podstępem. Biznes nie będzie miał dużej wartości poza aktywami fizycznymi.

Problemy marketingowe:

7. W zależności od jednego klienta

7.

Klient jest właścicielem firmy usługowej, podobnie jak agencja reklamowa. Mają jednego dużego klienta. Stali się bliskimi przyjaciółmi. Przysyłane przez nich dochody utrzymują firmę na powierzchni. Co może się nie udać?

Rozwiązanie: Twój klient znajduje się w niebezpiecznej sytuacji. Musi się urozmaicić. Firmy sprowadzają zlecone operacje na zewnątrz. Osoba wysyłająca firmę może przejść na emeryturę lub zostać przeniesiona do innej roli. Przychody mogą całkowicie wyschnąć.

8. Brak rurociągu poszukiwawczego

8.

Twój klient jest zarejestrowanym doradcą inwestycyjnym. (RIA). Posiada on księgę działalności gospodarczej przynoszącą stałe dochody. Ich biznes jest w porządku tak długo, jak długo klienci nie wychodzą.

Rozwiązanie: Ubytek będzie kosztował ich klientów. Ludzie umierają, oddalają się lub przechodzą do konkurencji. Potrzebują planu, aby ich zastąpić. Księgowi nie robią tego, ale mogą się postarać o zatrudnienie kogoś, kto będzie z nimi klientem lub o znalezienie nowych.

9. Przyjmuje Najlepszych Klientów za Przyznane

Twój klient sprzedaje usługę. Mają wielu długoletnich klientów. Koszty operacyjne rosną. Ich rozwiązaniem jest przeniesienie tych kosztów na klientów poprzez podniesienie opłat.

Rozwiązanie: Doradzaj im, żeby wydawali pieniądze na uznanie klientów i ucz ich, jak polecać przyjaciół. Ich najlepsi klienci są najlepszymi perspektywami kogoś innego. Stracą klientów, jeśli podniosą opłaty.

Konkurencja i problemy krajobrazowe:

10. Przemysł zmienił się, ale nie dostosował się.

Twój klient sprzedaje usługę doradczą. Firmy, które kupiły wcześniej, w dużej mierze przeniosły się na prowadzenie własnej działalności. Twój klient zastanawia się, dlaczego nikt nie kupuje.

Rozwiązanie: Ponieważ umiejętności i wiedza Twojego klienta są głównymi atutami, nie ma większych kosztów ogólnych. Możesz zasugerować swojemu klientowi, aby zamknął swoją praktykę doradczą i został pracownikiem jednej z tych firm.

11. Nie zwracanie uwagi na konkurencję

“Idź duży albo wracaj do domu” przywiozło do twojego miasta duże sklepy z pudełkami. Sklepy z zabójcami kategorii uszkodziły sklep z narzędziami twojego klienta. Nie spodziewali się tego.

Rozwiązanie: Jest mało prawdopodobne, aby mogły one konkurować cenowo. Czy mogą konkurować w zakresie usług? Godziny pracy? Dostanie się do specjalistycznego segmentu rynkowego? Możesz pomóc swojemu klientowi zbadać, jak podobne firmy w swojej branży przystosowały się w innych miastach.

12. Ładowanie Zbyt duże

Twój klient prowadzi salon fryzjerski lub kosmetyczny. W pobliżu otwiera się franczyzowy zakład, oferujący niższe ceny. Twój klient traci dochody.

Rozwiązanie: Musisz pomóc swojemu klientowi konkurować, pokazując mu swoje opcje. Ktoś musi odwiedzić konkurencję i wypróbować produkt. Czy oferuje on stylistykę i usługi, których nie oferuje konkurencja? Wynająć hiszpańskojęzycznego fryzjera i postawić znak przyciągający hiszpańskojęzycznych klientów? Konkurencja cenowa?

Problemy z produktem:

13. Jakość produktu spadła z powodu cięcia kosztów

Twój klient prowadzi knajpę. Koszty wzrosły. Zareagowali kupując mięso niższej jakości i produkując. Tracą klientów.

Rozwiązanie: Twój klient musi spróbować swojego własnego jedzenia, a następnie spróbować konkurencji. Zamiast oferować te same dania w starych cenach z gorszymi składnikami, muszą zmienić menu, aby zaoferować różne dania w starych cenach z wyższą jakością, różnymi składnikami.

Problemy technologiczne:

14. Nie wykorzystał technologii lewarowanej w biznesie

Twój klient nie wkupił się w technologię biznesową. Płacą ludziom za wykonywanie zadań, które mogą być zautomatyzowane. Ich wydatki na listy płac są wysokie.

Rozwiązanie: Musisz pokazać swojemu klientowi, jak inwestycja w zakup lub leasing technologii może zaoszczędzić pieniądze. Ci ludzie mogą nie zostać zwolnieni. Mogą zostać przeniesieni do części biznesu, gdzie mogą tworzyć dochody.

15. Nie ma sklepu internetowego

Twój klient jest właścicielem sklepu na Main Street. Zakładają, że klienci wejdą, gdy będą chcieli coś kupić.

Rozwiązanie: Musisz pokazać swoim klientom statystyki dotyczące popularności sklepu w domu. Wiele osób najpierw robi badania online, zanim określi, co i gdzie kupić. Jeśli nie mają obecności w Internecie, nie są one nawet brane pod uwagę.

16. Nie objęła mediów społecznościowych i sms-ów

Twój starszy klient sprzedaje nieruchomości. Myślą, że e-mail jest szczytem technologii. Nie mają mediów społecznościowych ani obecności w Internecie. Nie wysyłają SMS-ów.

Rozwiązanie: Musisz wyjaśnić: “Klient jest królem”. Trzeba zaangażować klienta poprzez preferowany przez niego kanał. Musi poruszać się z czasem. ou może pomóc mu zatrudnić kogoś, kto go uruchomi.

Problemy kadrowe:

17. Kluczowe odejścia pracowników

To mały biznes. Jeden facet zrobił prawie wszystko. Właściciel nie przyzna się, że jest na wpół emerytowany. Kluczowy pracownik przechodzi na emeryturę lub podejmuje inną pracę.

Rozwiązanie: Musisz przekonać właściciela, aby zobaczył ten problem, zanim stanie się rzeczywistością. Kluczowym pracownikiem powinno być przeszkolenie kogoś, kto będzie za nimi podążał. Jeśli teraz jest to problem, musi on sprawić, że warto, aby osoba ta została. Czy powinni mieć możliwość zostania partnerem?

18. Właściciel traci odsetki

18.

Twój klient jest prawnikiem lub dyrektorem pogrzebowym. To mała operacja. Biznes przychodzi do nich. Inaczej ich dni są całkiem spokojne. Robią to od dawna. Są znudzeni. Nie mają żadnego interesu w rozwijaniu biznesu.

Rozwiązanie: Możesz zasugerować, aby zbadali oni możliwość wyceny i sprzedaży firmy konkurentowi. Istnieją firmy, które rozwijają się poprzez przejmowanie mniejszych firm w celu uzyskania lokalnej obecności. Mogą one pozostać zaangażowane lub nie.

19. Dobry sprzedawca, Lousy Businessman.

Twój niezależny klient – doradca finansowy jest świetny, znajduje nowych klientów i utrzymuje obecnych w dobrej formie. Są beznadziejni w załatwianiu spraw, regulacji i prowadzeniu działalności gospodarczej.

Rozwiązanie: Możesz zasugerować kilka opcji. Mogą one wrócić do świata korporacji i dołączyć do dużej firmy świadczącej usługi finansowe. Ktoś inny martwi się o koszty ogólne i regulacje. Mogą przyprowadzić partnera lub zatrudnić kogoś do prowadzenia firmy, zwalniając czas na znalezienie nowych klientów.

W wielu z tych przykładów księgowy pełni funkcję konsultanta ds. zarządzania. Jeśli nie oferujesz usług doradczych, posiadanie takich klientów jest dobrym powodem, aby zacząć.

Powiązane artykuły

5 Zadania, które powinni wykonać właściciele małych przedsiębiorstw

5 Sposoby na zwiększenie wartości dodanej dla małych przedsiębiorstw