Uaktualnione oświadczenie w sprawie standardów dla programów CPE, które mają zostać opublikowane

przez Anne Rosivach

Ostateczne rekomendacje dotyczące zmian w Oświadczeniu w sprawie standardów dla programów ustawicznego kształcenia zawodowego (CPE) – ramy dla rozwoju, prezentacji, pomiaru i sprawozdawczości programów CPE – zostaną przedstawione National Association of State Boards of Accountancy (NASBA) i American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) wspólnemu Komitetowi ds. standardów CPE w styczniu 2012 r.

Standardy te są interesujące przede wszystkim dla dostawców CPE, jednak proponowane zmiany w zakresie obliczania kredytów CPE mogą mieć wpływ na te, które są niezbędne do ukończenia ustawicznego kształcenia zawodowego.

O ile nie zostaną wprowadzone inne zmiany, standardy te będą obowiązywać w następujący sposób:

• Dla programów grupowych i niezależnych badań – 1 marca 2012 r.
  • Dla programów samokształceniowych publikowanych po raz pierwszy – 1 marca 2012 r.
  • Dla programów samodzielnej nauki już istniejących na dzień 29 lutego 2011 r. – 1 marca 2014 r.

“Profesjonalne treści edukacyjne i ich realizacja muszą dotrzymywać kroku siłom napędowym technologii i wymaganiom rynku”, powiedział David A. Costello, prezes i dyrektor generalny NASBA. “Nie mniej prawdą jest, że standardy są przestrzegane przez dostawców CPE”.

“Ostatnio zmienione w 2002 r., zaktualizowane standardy zapewniłyby elastyczność innowacji w technikach nauczania i pozwoliłyby na uwzględnienie w przyszłości kwestii uczenia się w oparciu o wyniki. Istotne zmiany dotyczą obszarów grupowego uczenia się przez Internet i programów samodzielnej nauki; wymogów dotyczących wydawania połowy punktów w ramach programów samodzielnej nauki; informacji o promocjach/ogłoszeniach kursów dla wewnętrznych programów szkoleniowych oraz alternatywnych metod obliczania punktów CPE dla programów samodzielnej nauki”, stwierdziła NASBA w swoim komunikacie.

Niektóre ze szczególnych uzupełnień zmienionych standardów dla dostawców CPE, zgodnie z NASBA, są następujące:

• Sponsorzy mogą zarekomendować pół kredytu CPE na programy samodzielnej nauki (równe dwudziestu pięciu minutom).
  • Dopuszcza się stosowanie formuły zliczania słów jako alternatywy dla testów pilotażowych w celu określenia zalecanych punktów CPE dla programów do samodzielnej nauki.
  • W przypadku stosowania obiektywnych pytań, na jeden kredyt CPE należy przeznaczyć co najmniej trzy pytania rewizyjne i pięć pytań egzaminu końcowego.
  • Dozwolone jest przekazywanie informacji zwrotnych na temat egzaminu końcowego, jednak sponsor musi upewnić się, że bank pytań jest wystarczająco duży, aby zminimalizować nakładanie się na siebie typowego uczestnika powtórnego testu.

W Exposure Draft for the Statement on Standards for Continuing Professional Education (CPE) Programs, wspólny komitet stwierdził, że normy mają być dokumentem “evergreen”. “W miarę pojawiania się pytań związanych z wdrażaniem i stosowaniem standardów, pytania te zostaną przedstawione Grupie Roboczej ds. Standardów CPE. . . . Grupa Robocza ds. Standardów CPE będzie się spotykać co kwartał, a zaplanowane terminy spotkań zostaną zamieszczone na stronie internetowej NASBA, Learning Market. NASBA będzie nadal przekazywać wyniki prac Grupy Roboczej ds. Standardów CPE konkretnemu sponsorowi programu CPE. Autorytatywne interpretacje będą wydawane przez Komitet Doradczy CPE tylko w ograniczonych przypadkach, gdy dana kwestia nie została poruszona w Standardach, nie może być skierowana do konkretnego sponsora programu CPE lub nie może być poruszona w dokumencie Najlepsze Praktyki”.

Nowe standardy to ponad rok pracy i starannego rozważenia oraz wkładu ze strony sponsorów CPE, zarządów państwowych, stowarzyszeń państwowych, pracowników NASBA i AICPA oraz innych zainteresowanych stron. Po zatwierdzeniu przez NASBA i AICPA, zmienione standardy zostaną zmienione do Ustawy o jednolitej rachunkowości.

Powiązany artykuł:

• Program NASBA zatwierdza dostawców CPE do notowania w rejestrze krajowym